Вентилаторните конвектори гонят както студа, така и жегата и се справят с температурите без значение от сезона

24.01.2023 г.4 мин.

Навън зимата е в разгара си, а с нея идва и характерният студ, с който трябва да се справим. Мислите за горещото лято може и да ни стоплят за поне няколко месеца напред, но когато настъпи най-горещият в годината сезон, пред нас изкача съвсем друг проблем, а именно високите почти тропически температури. Климатизацията към различните сезони, или по-точно как да поддържаме подходящите условия вкъщи независимо от времето навън, намира своето решение в лицето на вентилаторните конвектори. Какво трябва да знаете за тях, научете в следващите редове.

Вентилаторните конвектори са отоплителни и охлаждащи устройства, чиято задача е да поддържат оптималната температура в помещението. Те работят, обменяйки топлина с околната среда чрез вентилатори. Тоест вентилаторната спирала загрява или охлажда интериора.

Вентилаторните конвектори са изключително практично решение за големи сгради като офиси, аудитории или киносалони, но намират приложение и в жилищни помещения, като единственото условие е да има хидравлично подготвена за тях отоплителна система.

Сред множеството предимства на вентилаторните конвектори са бързото регулиране на температурата, компактният им размер, гъвкавостта и лесното им управление, способността им да почистват и филтрират въздуха чрез йонизационни филтри, а също и фактът, че осигуряват температурен комфорт през цялата година и са изключително екологични в сравнение с други уреди.

Съществуват различни видове вентилаторни конвектори според тяхната конструкция:

Двутръбният вентилаторен конвектор има само един топлообменник за отопление/охлаждане, така че в зависимост от нуждите и времето на сезона – или загрява, или охлажда (изисква превключване от охлаждане към отопление и от отопление към охлаждане).

Четиритръбната вентилаторна намотка е блок с два топлообменника (отделни за отопление и за охлаждане), който може да работи и в двата режима едновременно.

От друга страна, индукционните вентилаторни конвектори нямат вентилатор, но използват силата на индукцията на външен въздух. Въздухът се засмуква, насочва към топлообменника, загрява се или се охлажда и след това се издухва в стаята.

Вентилаторните конвектори могат да бъдат разграничени и спрямо метода им на монтиране:

  • Подов монтаж: вграден в специален корпус вътре в пода;
  • Таванен монтаж: в зависимост от варианта, монтиран хоризонтално или вертикално;
  • Монтирана касета: най-популярният вариант, монтиран в окачения таван;
  • Монтиран на стена: проектиран да бъде поставен на стената.

Вентилаторните конвектори, освен че могат лесно да бъдат монтирани в различни видове помещения, осигуряват лесен достъп и икономична и ефективна работа в множество ситуации. За да бъдат обаче още по-функционални, те могат да бъдат оборудвани със система за автоматичен контрол. Правилно подбраната система за управление може да избегне прегряване или преохлаждане на интериора.

За да подготвим този материал, ни помогнаха специалистите от Салус България, които предлагат на българския пазар доказаните продукти и решения с марка Salus Controls.

По отношение на управлението на вентилаторните конвектори, Salus Controls предлага многофункционалния стаен контролер FC600, предназначен за управление на двутръбни или четиритръбни вентилаторни модули.

Източник на снимковия материал: Салус България, freepik.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Салус България ООД
www.salus-controls.bg