„Събудете“ градината си от зимен сън с няколко лесни стъпки, подходящи за пролетния сезон

14.03.2023 г.4 мин.

Слънчевите лъчи навън ни напомнят, че пролетта „чука“ на вратата. Но с пробуждането на природата е нужно да се погрижим за редица неща, за да можем да се наслаждаваме на слънцето, свободното време и по-дългите дни през следващите месеци. За тези, които имат градина, именно подготовката ѝ за топлите дни се превръща във важна задача. Някои от Вас може би вече имат конкретен план за действие, а други все още отлагат и се чудят от къде да започнат. И в двата случая в следващите редове ще откриете няколко съвета, които може да са Ви от полза през топлите сезони и ще Ви позволят да се радвате на красив и цветен двор.

Почистете

Въпреки че зимата тази година не бе от най-снежните, които сме виждали, съветите ни започват с това да изчакате снегът да се стопи. След това идва време да почистите земята. Съберете всичко, което е се е крило под снежната покривка или се е натрупало през зимните месеци като листа, клони и отпадъци. Освен от естетична гледна точка, това почистване е важно да се направи, защото в продължение на няколко месеца вредителите се размножават, чакайки затоплянето на времето, за да атакуват всички растения.

Подгответе почвата

Следващият елемент, на който трябва да обърнете внимание, е почвата. Ако първите плевели вече са поникнали над земята, сега е перфектният момент да се отървете от тях. Тук отново не става дума само за това градината да изглежда добре, но също и за това, че плевенето на отпочиналата почва, запазва потенциала ѝ за бъдещите насаждения.

Засадете разсад

Ако сте решили да посадите растения във Вашата градина, е важно да подготвите своя разсад. Вземете саксии, напълнени със смес от пръст и пясък, и засадете луковиците и семената на топло място. Можете да ги поставите на перваза на прозореца, на балкона или в специална оранжерия. Когато времето се затопли и дойде моментът за засаждане, разсадът ще Ви чака готов да даде живот на разнообразни растения.

Отрежете мъртвите клони и част от издънките

Когато става дума за храсти и дървета, е важно да обърнете внимание на техните клонки и издънки. Отрежете мъртвите клони, а също и миналогодишните издънки. За да не навредите на растенията, използвайте остър нож и дезинфекцирайте местата на рязане със специален препарат. За тази задача най-подходящи за облачните и сухи дни, за да може яркото слънце да не изгори крехките прясно подрязани клонки, а влажността да не провокира гниене.

Вземете профилактика срещу вредители

Вредителите в градината могат да се окажат пагубни за нейното благосъстояние. Именно поради тази причина е важно да се погрижите за тях възможно най-рано. Краят на март е чудесно време за дезинфекция на мястото, защото вредителите и микроорганизмите излизат от зимен сън през пролетта. Използвайте пръскачка, четки за варосване, лейка и не на последно място, подходящите разтвори. Тази задача е добре да изпълните в суха, облачна, безветрена сутрин, за предпочитане рано, така че да може да постигнете максимален ефект.

За да подготвим този материал използвахме информация от блога на Idei.bg

Източник на снимковия материал: canva.com