Вдъхнете нов живот на стария интериор с малък бюджет и помощта на тези 8 лесни трика

26.05.2023 г.7 мин.

Не винаги е нужно да разполагате с голям бюджет, за да освежите интериора на някоя стая или да придадете изцяло нов вид на дома си. Духът на всяко помещение се крие в малките детайли и ако заложите на тях, ще можете да постигнете спиращи дъха резултати съвсем сами и без нуждата от мащабен ремонт. В следващите редове ще Ви предложим няколко прости идеи, които могат да променят Вашия апартамент бързо и лесно. Дори на пръв поглед да изглеждат обикновени, с тях интериорът веднага ще засияе с нова сила.

Трик 1: Пренаредете мебелите или декора

Когато става въпрос за промени в интериора, един от най-популярните начини за освежаване на обстановката е чрез преместване на мебелите. Ако все още не сте готови да се ангажирате с голяма промяна, просто променете местата на някои от елементите в апартамента. Например табуретката, която стои в хола, може да бъде преместена в коридора, за да се осигури място за чанти, а живата и цветна табуретка от кухнята може да се използва като нощно шкафче в спалнята.

Това също се отнася и за декорацията. Плакатите, които обикновено се намират в спалнята, могат да бъдат преместени над дивана, или пък ако преместите завесите от една стая в друга, ще наблюдавате незабавни промени в пространството, като то става по-приятно и по-приветливо.

Трик 2: Добавете бели акценти

Самият израз „бял акцент“ може да звучи необичайно, защото обикновено свързваме акцентите с нещо забавно, ярко и цветно. Въпреки това, снежнобелите елементи могат да придадат освежаващо усещане на интериора, само трябва да ги изберете с внимание.

Има два начина за включване на такива детайли в съществуващата обстановка. Първият е радикален и включва боядисване на стените или големите мебели в бяло, като насочваща точка в интериора. Вторият метод е по-скромен. Всичко, което Ви трябва, е да добавите няколко „свежи“ елемента към интериора, които могат да променят атмосферата, като например бели спални комплекти, бяла посуда, бели пердета и други подобни детайли.

Трик 3: Не забравяйте текстурите

Един интересен начин да освежите тъжния и „изтощен“ интериор е чрез добавяне на различни текстури. Най-простият вариант е да актуализирате текстилните елементи, но можете да експериментирате и с декоративни елементи, мебели или стенни облицовки. Например, можете да поставите дървени стенни панели зад леглото, да добавите екран с ажурен дизайн, за да разделите пространството на различни зони или да комбинирате няколко различни материала, когато декорирате дивана. Тези текстурни детайли ще придадат дълбочина и изразителност на атмосферата. Това е прекрасен начин да освежите интериора, без да се налага да правите резки промени.

Трик 4: Украсете апартамента с живи растения

Едно от най-лесните решения за актуализиране на интериора е да добавите живи растения във Вашето жилище. Ако не сте опитен градинар, може да обърнете внимание на непретенциозни цветя, които не изискват често поливане и грижи и също така се справят добре със сенчести места.

Трик 5: Ремонтирайте стари мебели

Не е необходимо винаги да изхвърляте старите мебели. Вместо това, можете да ги реставрирате, за да получите специален характер на интериора у дома. Внимателно прегледайте наличните мебели и размислете какво можете да освежите сами или да го поверите на специалист.

Не е задължително да пълните целия апартамент с ретро мебели или декор. Само няколко детайла ще бъдат достатъчни. Можете да поставите грамофон, който сте открили на тавана, да смените рамките на старите картини или снимки и още много други възможности. Чрез малките промени ще получите индивидуално пространство, което ще бъде по-привлекателно от преди.

Трик 6: Направете контрастна стена

Ако не можете да поставите нови тапети или да извършите пълноценен ремонт, съсредоточете се върху една от стените. Направете я ярка и изключителна, така че да се отличава от останалата обстановка. За да постигнете това, останалите стени трябва да бъдат гладки и възможно най-неутрални, а контрастната стена да е изложена на много дневна светлина.

Трик 7: Увеличете осветлението

Понякога интериорът на една стая може да изглежда скучен не поради избора на мебели, декорация или цветове, а поради лошото осветление. Ако в центъра на стаята има слабо осветление от една крушка на полилей, не е изненадващо, че атмосферата в стаята Ви е депресивна.

За да се погрижите за разнообразни сценарии за осветление, можете да използвате различни източници на светлина: таванни, стенни и дори подови. Можете да поставите аплици отстрани на леглото, да осветите работната зона в кухнята с LED лента, да поставите подова лампа до дивана и настолна лампа в ъгъла за четене. Тези промени не само ще направят стаята по-светла и функционална, но също така ще внесат свежест.

Трилк 8: Премахнете някои от нещата

Отървете се от някои от старите вещи, вместо да добавяте неща. Размислете внимателно за това какво ще Ви е полезно в бъдеще и от какво може да се откажете. Оставете настрана носталгията и мислите „ами ако ми потрябват?“ – ако имате съмнения относно някои предмети, поставете ги в кутии и ги съхранявайте в склад или друго място за известно време. След два или три месеца, ако не помните за тях, значи не Ви трябват и можете спокойно да ги продадете или да ги подарите на приятели.

За да подготвим този материал, използвахме информация от блога на idei.bg.

Източникн а снимковия материал: canvas.com