Пет причини да заложите на устойчиво инфрачервено отопление за Вашия дом и градина

10.03.2023 г.5 мин.

Използването на инфрачервено отопление благодарение на свойствата на инфрачервените лъчи съществува още от древни времена. Например в Римската империя жителите използват кахлени печки за отопление на затворени помещения, за да създадат уют и топлина, а тази технология има висока стойност и до днес. Инфрачервеното отопление е еднакво приложимо както за дома и офиса, така и за открити и полуоткрити зони, и лесно се справя с трудно отопляеми помещения, при които конвенционалните методи не са толкова успешни. В следващите редове ще Ви дадем 5 причини, заради които си струва да изберете инфрачервено отопление, а изборът ще оставим на Вас.

Топлина като от слънцето

Инфрачервеното отопление (IR) функционира като слънчевата топлина, затопляйки предметите и човешкото тяло, а не въздуха. При стандартното конвективно отопление затоплянето е бързо, но също толкова бързо е и изстиването. Инфрачервената топлина е 100% натурална, или с други думи – това е същата топлината, която човешкото тяло излъчва, когато му е топло, и която абсорбира, когато му е студено, подобно на топлината идваща от Слънцето, открития огън или от близостта с друг човек. Телата и предметите абсорбират инфрачервената топлина много по-лесно отколкото конвективната топлина.

Намалете разходите за отопление с до 50%

При инфрачервеното отопление, излъчваната топлина бива абсорбирана от предметите, които след това я излъчват обратно в помещението. Именно поради тази причина при този тип отопление не се губи отоплителна енергия по тръбите и щранговете у дома. Дори при отваряне на врати и прозорци, стените, таванът и подът остават добре затоплени и продължават да отдават топлина в околното пространство.

Отопление без вредни емисии

Освен че намалява разходите, инфрачервеното отопление е едно от най-устойчивите решения, които се предлагат към момента на пазара. За разлика от печките на твърдо гориво, инфрачервените отоплителни уреди не произвеждат вредни емисии. Освен това те са икономични и могат да се свържат с неголяма система за възобновяема ел. енергия (слънчева, вятърна и др.), като по този начин се превърнат в напълно „зелено” решение, което не вреди на природата.

Здравословна вътрешна среда, без алергени и мухъл

Както вече уточнихме, инфрачервеното отопление затопля предметите в помещението, а не въздуха. Ето защо температурата на въздуха е винаги по-ниска от температурата на стените. По този начин въздухът не се изсушава и не се позволява завихрянето на прах и микроби, а освен това се елиминират предпоставките за поява на конденз и мухъл. Тези плюсове на IR отоплението го правят изключително подходящо за потребители с астма или алергии.

В допълнение, тези отоплителни уреди не се нуждаят от поддръжка, преглед или ремонт. Те имат дълъг живот и са сертифицирани според всички европейски стандарти за здраве и безопасност.

Стилен и уникален като визия интериор

Не на последно място, инфрачервените отоплителни панели са много стилни, ултра тънки, а също и безшумни, което позволява вписването им във всеки интериор. Дизайнът им е изцяло въпрос на Вашето въображение и можете да се развихрите. Панелите могат да бъдат изработени под формата на картини, лога, анимационни герои, огледала и много други.

Експертите в областта от Пестим Енергия, с помощта на които подготвихме този материал, предлагат богато разнообразие от инфрачервени отоплителни уреди – от стандартни серии панели за стена и таван, през огледала, стъклени панели, панели картини, до устойчиви на вятър и вода нагреватели за външно използване. Не се колебайте да разгледате портфолиото им и да се възползвате от услугите им.

Източник на снимковия материал: Пестим Енергияcanva.com