Подовото отопление – решение, което гарантира комфорт, ефективност и топли крака през цялата зима

12.09.2023 г.4 мин.

Подовото отопление е един от най-модерните и ефективни начини за отопление на жилища и сгради в днешно време. Този метод на отопление не само осигурява комфорт и приятно усещане в стаята, но и предлага редица предимства, които го правят предпочитан избор за много потребители. Подовите системи предоставят топлина, която се разпределя отдолу нагоре, което създава чувство за комфорт и уют, а също така е и изключително полезно за здравето, тъй като помага на уязвимите крайници (краката) да бъдат затоплени през студените месеци. В следващите редове ще разгледаме какви са основните предимства на подовото отопление, какви видове съществуват и не на последно място процеса на инсталация на системите.


Традиционните радиатори и отоплителни уреди обикновено греят въздуха, който изпълва стаята, като студеният въздух се задържа ниско, а най-топлият е на високо. Този неравномерен процес създава дискомфорт и чувство за студени крака. Подовото отопление обаче таргетира именно най-ниските зони на помещението и представлява идеално решение за равномерно затопляне на цялото помещение, като освен всичко останало, елементите му остават скрити под подовата настилка и не създават визуални проблеми с интериора. Единственото, което Ви е нужно, за да го контролирате, е терморегулатор или термостат.

Съществуват няколко вида подово отопление, от които потребителите могат да изберат. Ето кои са те:

Водно подово отопление: Този тип система използва тръби, през които циркулира гореща вода от котел с водна риза (на дърва, газ, пелети) или от термопомпа (въздух-вода). Циркулацията се осигурява чрез помпа, а топлината се разпределя равномерно с помощта на колектори.

Електрическо подово отопление: Вместо тръби, при ел. подовото отопление се използва специален електрически кабел, който генерира топлина и затопля най-горния подов слой (плочки, камък, ламинат и др.). Това решение е по-евтино от водната система и дори понякога може да го откриете като гъвкав килим, който се крои и реже по размери

Инфрачервено подово отопление: Този тип използва тънък филм с проводими въглеродни ленти или цялостен слой, който излъчва топлина към предметите и стените в помещението, вместо да затопля въздуха, което предотвратява неговото прекомерно изсушаване и бързо създава желания микроклимат.

Инсталирането на подово отопление е трудоемка и скъпа задача, но с времето се изплаща с повишен комфорт и ниски разходи за енергия. За успешната инсталация се изискват специализирани материали и професионални умения.

За водното подово отопление например са необходими замазка, изолационна подложка, тръби с определена стъпка между проводниците, изолация, контролни елементи и колектори за водната система. Важно е да има и хидроизолация, за да се предотвратят течове.

Електрическото подово отопление изисква инсталация на кабел без снадки и прекъсвания под замазката, като е препоръчително местата под мебелите да се избягват.

След монтажа, системата се трябва да се тества за течове, а горният слой се поставя, чак когато като системата е студена. Можете да активират подовото отопление след пълното стягане на материала на настилката.

За да подготвим този материал, използвахме информация от блога на domigradina.com.

Източник на снимковия материал: canva.com