Какво представлява повдигнатият под и кое го прави все по-подходящо решение както за офиса, така и за у дома

17.05.2023 г.6 мин.

С модернизацията на строителство, все по-често се забелязва използването на повдигнат под. Някогашното иновационно решение става все по-достъпно, все по-лесно за изграждане и се отличава с елегантен външен вид. Повдигнатият под е част от сухото строителство, а причината да се превръща във все по-популярен избор са редицата му предимства като например, че не внася влага в стаята и не натоварва конструкцията й. Повдигнатите подови системи се използват основно в търговски, бизнес и обществени сгради, но все по-често намират приложение и в жилищното строителство. В следващите редове, че Ви запознаем с това какво представлява точно представляват те, за какво се използват и какви са техните предимства. 

Какво е повдигнат под

Повдигнатият под представлява модулна конструкция, която се използва за създаване на подови настилки както за вътрешни, така и за външни пространства. Системата се монтира върху бетонна основа и позволява създаването на повдигнат под с различна височина, който често бива наричан и "под за достъп". Този тип конструкция най-често се използва при ново строителство или основни ремонти, а също и реставрации на сгради, които изискват високи стандарти за информационна и комуникационна инфраструктура, включително модерни системи за безопасност като противопожарна защита и климатизация. Повдигнатият под е решение, от което често се възползват IT компании, центрове за данни, летища, търговски центрове, болници, големи музеи и други подобни обекти.

Този тип подове се състоят от панели или плочки, които се поставят върху вертикални подпори наречени дистанционери и се закрепват за бетонната основа чрез здраво епоксидно лепило или механично. Подпорите могат да бъдат изработени от различни материали и са регулируеми, за да осигурят правилната нивелировка на панелите. Височината на повдигнатия под зависи от необходимите комуникации и услуги, които трябва да се поставят под него. Обикновено височината варира между няколко сантиметра и метър и половина, но може да бъде по-голяма, ако е необходимо за конкретен проект. За да се подобри стабилността на повдигнатата система, в някои случаи се използват стрингери - стоманени пръти, които свързват подпорите и образуват здрава укрепваща решетка.

Монтаж на подовите панели

Метални или дървени със сърцевина от калциев сулфат, подсилени с целулозни влакна, облечени в стомана или алуминий , това само част от възможните материали, от които могат да бъдат направени панелите. Лицевата им повърхност, също така, може да бъде облицована с естествен мрамор, гранит, дърво, стъкло, керамика или еластични материали, в зависимост от предпочитанията на инвеститорите. Обикновено имат размери 60х60 см.

Панелите се поставят свободно върху главата на подпората, като всеки панел се опира на четири подпори. Този тип монтаж се нарича гравитационен и позволява лесно повдигане на панелите, ако е необходим достъп до комуникациите под тях.

Панелите определят и носещата способност на повдигнатата подова система. Те се произвеждат в различни категории, в зависимост от товароносимостта им. При избора на панели е важно да се има предвид дали натоварването ще бъде в една точка или равномерно разпределено. Те се тестват за точност на размерите, пожарна безопасност, устойчивост на влага и термични движения. Също така, панелите съдържат провеждащи материали с антистатични свойства, които премахват натрупаното вредно статично електричество от околната среда.

Предназначение на подовата система за достъп

Повдигнатата подова система предлага бърза и лесна инсталация като пространството под нея се използва за укриване на всички видове технически системи, сред които електрически кабели, телекомуникационно окабеляване, системи за видеонаблюдение и сигурност, водоснабдяване и канализация, системи за климатизация, инсталации за контрол на околната среда и др.

Панелите в системата могат да се свалят, което осигурява лесен достъп до комуникациите в случай на инспекции, ремонти, модификации или добавяне на нови мрежи, тръбопроводи и канали и други подобни ситуации.

Предимства на повдигнатия под

Поставянето на повдигнати подови системи се извършва бързо и конструкцията може да се използва веднага. В сравнение с целия жизнен цикъл на сградата, разходите за тези системи са ниски. Те предоставят възможност за промени в проекта, дори по време на изпълнението, и лесно преобразуване на помещенията за различни цели.

Този тип системи могат да се комбинират успешно с други видове интериорни конструкции като преградни стени и окачени тавани. Предлага се широк избор от аксесоари за персонализиране на подовата повърхност. Възможни са използването на различни материали, създаване на специални дизайни, декоративни мотиви и много други.

Повдигнатите подове са отлично решение, когато трябва да се избегнат неравности, стъпала и рампи. Това ги прави подходящи при реставриране и обновяване на стари сгради и исторически паметници.

Всяка такава система се проектира и изгражда според указанията на клиента относно динамичното и статично натоварване, както и типа на трафика, който ще бъде подложен. Проектантите, производителите и изпълнителите гарантират 25-50 години живот на повдигнатите подове в съответствие със спецификациите на материалите.

За да подготвим този материал, използвахме информация от блога на е-maistor.com.

Източник на снимковия материал: canva.com