Комбинирайте практичност и стил, съчетавайки плочки и ламинат в интериорния дизайн у дома

14.11.2023 г.4 мин.

В последните години съчетаването на плочки и ламинат става все по-популярно в интериорния дизайн. Тази тенденция се обяснява със специфичните предимства, които двете настилки предлагат, а също и практичност и оригинална визия. Най-често срещаното използване на този стил е в дневната, където плочките и ламинатът могат да разделят визуално кухнята и трапезната зона от хола. Съчетаването на двете настилки може също така да бъде приложено в отворени планове за разделяне на коридора от останалата част на дома. В следващите редове сме подготвили няколко основни съвета, които да следвате, за да постигнете блестящи резултати, комбинирайки плочки и ламинат. Вижте кои са те!

Плочките се предпочитат за по-натоварени и влажни места като кухня, коридор и баня. Те предлагат практично решение в кухнята, особено около работната зона, където лесното почистване и устойчивостта на влага са от съществено значение. Въпреки че има ламинати, предназначени специално за кухня, предпочитанията на хората все още варират между двете настилки.

Първото условие за успешно съчетание е качеството на материалите. Гранитогресът е издръжлив и устойчив, особено когато става въпрос за натоварване и влага. В помещения с висока влажност се препоръчват матови плочки с равна повърхност, тъй като гланцираната повърхност може да предизвика подхлъзване.

При избора на ламиниран паркет е важно да се обръща внимание на класа на износване, особено ако се използва в кухнята или коридора. Клас 32 предлага добро съотношение цена-качество и устойчивост на натоварване. Ако се планира полагане на подово отопление, трябва да се избере ламинат, подходящ за този вид система.

Вторият важен фактор е съчетаването на самите материали. Цветовете, размерите и формата на плочките и ламината трябва да бъдат в хармония. Интересни комбинации могат да бъдат постигнати със специфични форми на плочки, като шестоъгълни или ромбоидни, но този процес изисква опитен майстор.

Съчетаването на цветове е ключов елемент за успешен дизайн. Например, тъмно сиви или черни плочки могат да се съчетаят със средно тъмен паркет, докато бели или светло сиви плочки с мраморен ефект могат да се хармонизират със светъл ламинат. Възможностите за комбиниране са безкрайни и зависят от предпочитанията и стиловете на обитателите.

За успешно съчетание e препоръчително да закупите и сравните двете настилки едновременно или да използвате проба от първата при избора на втората. Важно е да се обърне внимание и на дървените елементи, като маси, столове и шкафове, които трябва да се хармонизират с плочките и ламината.

При поставянето на настилките, възможностите са разнообразни и зависят от предпочитанията и структурата на помещението. Освен на стиловите аспекти обаче, трябва да се обърне внимание и на практичната гледна точка като поддържане на чистота и сигурност. За този тип подови настилки, задължително е запечатването на фугите с подходящ импрегнант, което улеснява почистването и предпазва от влага.

Съчетаването на плочки и ламинат в интериорния дизайн предлага уникален и стилен подход за обновяване на дома. С правилно подбрани материали, цветове и поставяне, този тенденция може да създаде елегантно и функционално пространство, отразяващо Вашата индивидуалност и стил.

За да подготвим този материал, използвахме информация от блога на idei.bg.

Източник на снимковия материал: canva.com