Как да решим за постоянно проблемите с корозия и замърсяване в сградните инсталации?

17.03.2023 г.8 мин.

Изграждането или подновяването на вътрешносградните ВиК и ОВК инсталации е процес, свързан с множество последователни технически дейности, които не винаги са лесни и изискват време и отдаденост. Именно по тази причина грижата за тях в последствия е от изключителна важност, за да могат те да работят ефективно и безпроблемно в продължение на дълги години. Едни от най-често срещаните проблеми с този тип инсталации е свързан с появата на корозия, котлен камък, замръзване, шум и бактерии. В следващите редове ще ви запознаем с един лесен метод да се справите с тях, а именно използвайки висококачествените течности от серията Long Life на GEL.

Серията Long Life се състои от 10 специализирани разтвора, предназначени да се справят с различните видове проблеми, които е възможно да се появят във вътрешно сградните ВиК и ОВК инсталации. Ето кои са те:

Long Life 100: Течност против котлен камък и корозия

Long Life 100 е некиселинна антикорозионна течност, създадена на базата на молибдат, която ограничава образуването на газ в елементите и тръбната мрежа на климатични системи за отопление и/или охлаждане. Подходяща е за всички видове метали и метални сплави, включително от алуминий. Продуктът може да бъде добавен директно към системата през радиаторен обезвъздушител или посредством помпа за промиване на отоплителни системи и за отстраняване на котлен камък.

Long Life 200: Течност против котлен камък и шум в системата

Long Life 200 също е некиселинна антикорозионна течност, предназначена за котли и климатични системи за отопление и/или охлаждане. Тя ограничава образуването на котлен камък и газ в елементите и тръбната мрежа, като защитава от накипи и шум. Long Life 200 може да бъде използвана за всички видове метали, метални сплави, а също и алуминий. Тази течност също можете да добавите директно през радиаторен обезвъздушител или чрез помпа за промиване на отоплителни системи и за отстраняване на котлен камък.

Long Life 300: Почистваща течност за нови отоплителни инсталации

Следващата течност е Long Life 300 и представлява продукт с неутрално pH, с почистващо и пасивиращо действие. Използва се за отстраняване на остатъците от работа и заваряване, както и мазнини и масла, които могат да присъстват в нови отоплителни системи и системи на възраст до 6 месеца. Течността се поставя чрез помпа за промиване на отоплителни системи или с помпа за отстраняване на котлен камък, като циркулационната помпа се оставя да работи 24 часа, след което е необходима промивка.

Long Life 400: Промиваща течност за премахване на остатъци от корозия и утайки

Long Life 400 е промиващ химикал за замърсени системи за подово отопление , който отстранява утайките от топлоносителя и разгражда остатъците от металните елементи в системата, образувани в следствие на корозия. Освен това Long Life 400 защитава системата Ви от остатъци от работа, ръжда и заваряване, мазнини и масла. Въвеждането на течността в системата става отново посредством помпа за промиване на отоплителни системи, която се оставя в режим на циркулация за период от 1 седмица, след което системата се промива.

Long Life 410: Промиваща течност срещу утайки и парчета от корозия

Long Life 410 също е промиващ химикал, но този път предназначен за замърсени отоплителни системи с радиаторно отопление. Продуктът отстранява утайките в топлоносителя и разлага остатъците от корозия в системата. Прилага се по същия начин като Long Life 400.

Long Life 500: Нетоксичен антифриз на базата на пропиленгликол с инхибитори срещу корозия за системи с елементи от мед, стомана и алуминий.

Следващата течност от серията на GEL е Long Life 500 и е подходяща за превенция на котли и климатични системи за отопление и/или охлаждане. Тя защитава инсталацията от замръзване, а добавеният инхибитор предпазва от корозия и котлен камък. Long Life 500 е подходящ за елементи от всички метали и метални сплави, включително мед, стомана и алуминий, при работна температура до 160 °С. Тук е важно преди употреба да разредите концентрата с вода.

Long Life 710: Биоцид-дезинфектант за системи за подово отопление и отоплителни системи

Long Life 710 е неокисляващ продукт за премахване на бактерии и корозия, причинена от тях, в отоплителни системи с подово отопление, който може да „реставрира“ силно засегнати инсталации. Long Life 710 се добавя в системата посредством помпа за допълване на системата или през обезвъздушител. Оставя се да циркулира чрез котелната помпа за 1 денонощие, след което системата трябва да се промие. Препоръчва се системата да се запълни с продуктите Long Life 100 или Long Life 710, които да останат в топлоносителя за постоянно, за да се избегнат бъдещи проблеми.

Long Life 800: Промиваща течност за възстановяване на силно замърсени радиаторни отоплителни системи

Тази течност има силно диспергиращо и почистващо действие, чрез което премахва големи количества метални оксиди и отлагания от котлен камък, образувани с течение на времето в отоплителните системи. Long Life 800 също така защитава от утайки и отлагания, разлага остатъчни парчета от ръжда. Въвежда се чрез помпа за промиване и се оставя да циркулира за 1 денонощие, след което системата трябва да се промие.

Long Life Sealer: Течен уплътнител за отоплителни системи с радиаторно или подово отопление или конвектори

Течният самоуплътнител Long Life Sealer е подходящ за отстраняване на малки течове (до 50 l/ден) в отоплителните системи. Добавя се в системата посредством помпа за допълване или през обезвъздушител.

Resiclean: Регенерираща течност за омекотителни системи

Resiclean е последният продукт от серията Life Long и представлява почистващ и регенериращ течен продукт за системи за омекотяване на вода с йонообменни смоли. Resiclean е готов за употреба концентриран кисел разтвор за отстраняване на неорганични отлагания, които се натрупват в йонообменните смоли на омекотителите. Подходящ е за всички видове омекотителни системи. От него се изсипват 15 ml продукт на 1 l йонообменна смола директно в резервоара за солов разтвор (саламура) на омекотителя и се стартира ръчна регенерация.

Подготвихме този материал с помощта на доказаното българско дружество Аква Системи, в чието портфолио можете да откриете решенията с марка GEL.

Източник на снимковия материал: Аква Системи, canva.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Аква Системи ЕООД
http://akva.bg/