Какви са разликите в различното покритие на плочките и с какво трябва да се съобразим, избирайки керамична облицовка?

6 мин.

Когато се заговори за облицовка на подове и стени, а също и за външни проекти, един от най-често предпочитаните варианти се оказват плочките. При избора на перфектни плочки повечето от нас обръщат голямо внимание на цвят, декорация, размер, но сякаш един от най-важните елементи, а именно покритието на самата плочка, остава в сянка. Именно то обаче в голяма степен повлиява върху редица фактори като безопасност, хигиена, грижа и поддръжка, усещане за пространство и разбира се, стил. Ето защо в следващите редове ще Ви запознаем с най-често срещаните покрития на плочки и техните особености.

Какви са видовете покрития на плочки?

Гланцови плочки

Този тип плочки са гладки и лъскави, което ги кара да изглеждат по-ярки. Гланцовото покритие се получава благодарение на положената стъклена глазура и именно то отразява светлината по-добре от други видове плочки, което кара помещението да изглежда по голямо, а тъмните стаи – по-светли.

Гланцовите плочки са изискано решениер подходящо за стенни облицовки в банята и кухнята, за кухненски гърбове, а също за помещения без естествена светлина. Важно е да се отбележи, че ако биват поставени на пода, те са доста хлъзгави, особено при намокряне. Също така гланцовото им покритие, за съжаление, „издава“ и най-малкото замърсяване и е необходимо да бъдат почиствани често. За сметка на това пък се чистят много лесно, защото не задържат мръсотия върху гланца.

Полирани плочки

Повърхността на плочките може да бъде обработена механично, така че да достигне равномерен блясък и гладкост, а чрез тази техника цветовете на плочката стават ярки и живи. Още повече, ако плочката е черна или бяла, при полиране тя придобива ефект на огледало, което прави този тип облицовка много подходящ и използван за луксозни интериори. С такива плочки съществува голям риск от подхлъзване, като по тази причина се препоръчват за сухи помещения.

Матирани плочки

Матираните плочки могат да бъдат с гладко или текстурирано покритие. За разлика от гланцовите и полираните плочки, те не отразяват светлината, а я поглъщат, което ги прави по-скоро неподходящ избор за слабо осветени помещения. Матираните плочки не намаляват и не уголемяват помещението, но пък са далеч по-надеждни и с тях има много по-малка вероятност да се подхлъзнете и нараните.

От гледна точка на поддръжка, върху матираните плочки замърсяванията не си личат толкова лесно, и не се налага да ги почиствате непрекъснато. От друга страна обаче, мръсотията се „захваща“ по-здраво върху зърнестата повърхност, което прави почистването им малко по-трудоемко.

Напоследък матираните плочки се превръщат в гореща тенденция в интериорния дизайн, създавайки много по-скъп вид на помещенията от реалната му цена. Подходящи са за мокри помещения, тераси, алеи и външни проекти, като водещото им предимство е безопасността, която осигуряват. 

Сатенирани плочки

Саренираните плочки са близки до матираните, но същевременно така имат лек блясък, подобен на гланцираните такива. Често биват наричани и меки плочки, защото създават усещане за гладкост и мекота на стаята, което ги прави добър избор, ако сте фенове на минималистичния дизайн. Носят на замърсяване повече от гланцовите и полираните плочки, а се почистват по-лесно от матираните.

Grit/Anti-slip плочки

При Grit/Anti-slip плочките повърхностното покритие е специално обработено. Към матовата глазура се добавят фини зърна (пясък), които напомнят на шкурка като по този начин степента на хлъзгане е сведена до минимум. Този тип облицовка е подходяща най-често за външни проекти, например около басейни, върху тераси, рампи и т.н. Почистването им е изключително лесно и става със силна струя вода.

Как да определите плочки с какво покритие са Ви нужни?

Подобно на всеки елемент от интериора, изборът на керамика има своите тънкости, и е важно да се съобразите с някои фактори, които ще Ви помогнат да вземете правилното решение. Сред тях са:

  • Функцията на вътрешните и външни повърхности, за които са предназначени плочките и дали ще се мокрят често;
  • Размерите и осветеността на помещението, в частност наличието или липсата на естествена светлина;
  • Натовареността на подовете;
  • Безопасността на ползвателите;
  • Желания стил, в който трябва да се впишат новите Ви плочки;
  • Начините на почистване и колко енергия можете да отделите за това.

Е, сега вече можете да „отключите“ дизайнера в себе си и да създадете личен и неповторим облик на Вашия дом!

За да подготвим този материал използвахме информация от e-maistor.com.

Източник на снимковия материал: canva.com