Стенните рафтове – функционална декорация, с която да „преобърнете“ и пренаредите стаята

19.05.2023 г.5 мин.

Необходими ли са Ви промени в интериора? Имате ли нужда от повече място за съхранение? Чудите се къде да поставите своите декорации? Може би е време да помислите за стенни рафтове, които биха решили много от Вашите проблеми, а също и биха били отлично допълнение към Вашето пространство. В следващите редове сме събрали всичко, което трябва да знаете за избора им и правилното им поставяне.

Стенните рафтове могат да имат както декоративна, така и практична функция. Често се използват като места за поставяне на книги или цветя, но също така са прекрасни за излагане на декорации, семейни снимки и сувенири. В спалнята или банята могат да бъдат полезни за съхранение на козметика и аксесоари, в детската стая – за играчки, а в кухнята – като място за чаши, бурканчета и саксии с подправки и билки. Те също са удобни за домашния офис, гаража или работилницата.

Размери

Дължината на етажерката е определена от фактори като размерите на стената в околността, на които ще бъде поставена, а също и наличието на други мебели и предназначението на самата етажерка. Имате възможност да изберете няколко малки декоративни рафта или една етажерка с различни дължини. Дълбочината обикновено варира от 25 до 45 cm и зависи от типа аксесоари, които ще бъдат подредени на рафта. Важно е да помислите и за височината на монтиране на рафтоветер като стандартната височина е около 180 cm от пода.

Начин на закрепване

Изключително важно е да изберете надеждни закрепващи елементи и да се уверите, че рафтовете са здраво поставени и могат да издържат определено тегло. Съществуват основно два вида закрепващи елементи – класически скоби или системи за стенно закрепване. Класическите скоби са ъглови и работят на принципа, че едната част се закрепва за стената, а другата държи рафта. Това е надежден и безопасен начин за монтиране.

Системата за закрепване включва скоба, която директно свързва рафта към стената. Този метод изглежда по-издържан естетически.

Материал

Най-популярните типове етажерки са изработени от дърво или материали, които имитират дърво, като ПДЧ и МДФ плоскости. Тези материали се хармонизират с всяко интериорно пространство, създават уют и са издръжливи. Разбира се, в наши дни съществуват и много други варианти, включително стъкло, смоли и метал. Важно е да съобразите материала с интериорния стил, който преобладава във Вашия дом.

Форма и стил

Има широка гама от форми и дизайни на стенните рафтове. Можете да откриете както класически етажерки, така и разнообразие от асиметрични, кубични, квадратни и други форми. Важно е и цветът да се съобрази с околното пространство. В много случаи ще направите правилния избор, ако се насочите към неутрални цветове като дървесни нюанси, бяло, слонова кост или бежово. Ако искате да превърнете рафтовете в интересен акцент, може да ги боядисате в пастелни или ярки цветове.

Как да декорираме рафтовете?

Няма строго правило за подреждането на стенните полици, тъй като това зависи от тяхната функция, размер, форма и стил на помещението. Ако използвате рафтовете за съхранение, най-важно е да се уверите, че са достатъчно здрави, за да издържат теглото на предметите и че са безопасни.

Важно е също предметите, подредени на тях, да изглеждат естетически приятно. Ако имате два по-високи предмета, поставете ги в двата края, а по-ниските разпределете в средата. Когато използвате етажерките за декоративни цели, е важно да ги подредите така, че да допълват интериора на стаята и да се хармонизират с него. Не е необходимо да подреждате предметите в ред като в галерия.

Често разнообразните и нестандартни решения изглеждат по-интересно. Можете да поставите аксесоарите под различни ъгли или да ги подредите на слоеве. За да избегнете твърде стерилно и скучно усещане, може да използвате различни текстури и цветове. Зелените растения също са отличен избор, който добавя живот и цвят в декорацията.

За да подготвим този материал, използвахме информация от блога на domigradina.com.

Източник на снимковия материал: canva.com