Сепараторът за фини частици – решение, с което да направите камината си по-екологична

23.05.2023 г.4 мин.

За много от нас камината е синоним на уют и топлина, който ни кара да чувстваме апартамента като дом и стаята не просто като помещение, а като пространство, в което сме защитени и можем да си отдъхнем от забързаното ежедневие. Камините съществуват от стотици години насам, но днес все по-често хората се вълнуват от темата за екологичността и опазването на околната среда. Това е и причината да бъдат търсени решения, чрез които камината да бъде по-екологична. Едно от тях са съвременните сепаратори за фини прахови частици, които могат да се монтират към комина на Вашето отоплително тяло на дърва или пелети. Един от водещите производители на коминни системи – Raab обогати своето портфолио с нов модел сепаратор Airjekt 1 Ceramic от марката Kutzner+Weber. Този нов сепаратор вече позволява инсталиране в тухлени комини без използването на вътрешна тръба. Повече за решението прочетете в следващите редове.

Новите сепаратори Airjekt 1 от портфолиото на Raab са оптимално решение за затворени уреди за изгаряне на дърва като камини, кахлени печки и пелети и дървесни котли. Те могат да заменят необходимостта от смяна или ремонт на стационарни или трудно преместими отоплителни уреди. Сепараторите Kutzner+Weber са особено ефективни, като отделят до 90% от финия прах, което представлява важен принос към опазването на околната среда.

Сепараторът за частици притежава одобрение от Германския институт за строителни технологии (DIBt) за монтаж в тухлени комини без вътрешна тръба, тъй като той осигурява необходимата херметичност на капака за почистване на комина и притежава противопожарни свойства. Възможността за монтажа му в чисто зидани камини без използването на керамични или неръждаеми тръби значително разширява областта на приложение на този сепаратор.

Монтажът на сепаратора в комина е изключително лесен и удобен, тъй като Raab предоставя цял комплект, който включва сепаратора и вратата за почистване. Старата вратичка за почистване се заменя с новата или се създава нов отвор, а електродът се поставя в средата на комина, без да се налага намесата на електротехник.

Airjekt 1 Ceramic разполага с интегриран температурен сензор, който гарантира, че сепараторът се активира, когато достигне необходимата температура, като максималната работна температура е 400 °C. Този модел сепаратор е подходящ за продължителна работа, а интервалите за поддръжка зависят от честотата на използване на отоплителния уред.

Гамата Airjekt 1 включва още три модела:

  • Airjekt 1 Basic, предназначен за вътрешна употреба;
  • Airjekt 1 Outdoor DW, предназначен за двустенни комини от неръждаема стомана на открито;
  • Airjekt 1 Outdoor Top, предназначен за монтаж в отвора на комина.

Всички модели работят на принципа на електростатичното улавяне на праха, а благодарение на техния дизайн, те не оказват влияние върху тягата на комина. Текущото работно състояние на сепараторите се показва чрез светодиодни индикатори на контролната панела. Освен това сепараторите от гамата разполагат със здрава и безопасна заключваща система и отговарят на европейските директиви и изисквания.

Гамата Airjekt 1 и решенията на Raab може да откриете в продуктовото портфолио на Акватерм, официален дистрибутор на марката у нас.

Източник на снимковия материал: Акватерм, canva.com

Повече информация за компанията бихте могли да намерите в микросайта ѝ в Борса.bg!

Акватерм ООД
www.aquatherm.bg