Как да поставите тапетите у дома като професионалисти дори и без предишен опит

02.03.2023 г.7 мин.

След като в предишен материал Ви обяснихме за какво трябва да внимавате, когато боядисвате стаите у дома, днес насочваме поглед към едно алтернативно решение за декорация на стените, а именно тапетите. В следващите редове ще имате възможност да научите как да поставите тапетите вкъщи стъпка по стъпка, за какво трябва да внимавате и няколко хитринки, които да Ви помогнат в процеса.

Като за начало, за да поставите правилно тапети ще имате нужда от различни видове материали и инструменти, които ще улеснят работата Ви. Правилната подготовка на помещението и на самия процес ще Ви спести доста главоболия и ще Ви помогне да постигнете впечатляващ резултат дори и да нямате предишен опит в поставянето на тапети.

Необходими материали и инструменти:

Тапети – Разбира се, на първо място ще се нуждаете от самите тапети, с които ще декорирате стаята. Когато ги избирате, е важно да се съобразите с някои характеристики, сред които цвят, десен, дизайн, вид повърхност, на която ще се поставят, и материала, от който са направени. На пазара се предлагат три основни вида тапети – хартиени, винилови и текстилни, важно е да изберете правилния за Вас модел, за да сте доволни от резултата.

Лепило – Това е следващият ключов елемент. За да сте сигурни, че ще изберете правилния продукт според материала на тапетите, консултирайте се в магазина, от който сте закупили самите тапети, и директно се снабдете с подходящото за тях лепило.

Четка – Горещо се препоръчва да използвате голяма, правоъгълна четка с дълги косми, още позната като баданарка, защото тя е най-удобна и ще улесни работата Ви максимално.

Шпакла за тапети – Това е инструментът, който ще използвате, за да премахнете балончетата въздух, които се образуват при лепенето. Алтернативен вариант е да използвате мека кърпа, с която да отстраните излишния въздух.

Резец – използва се за направа на прецизни разрези например в края на стената, около контакти, ключове и др.

Ролетка – тя ще Ви необходима за правилното разкрояване на тапетите.

Линия – ще Ви бъде полезна за изрязване на краищата под прав ъгъл. Може да се замести с летвичка или друго приспособление.

Съд за лепило – съвсем спокойно може да използвате кофа или дълбок леген.

Грунд – По принцип грундирането, не е задължителен елемент при поставянето на тапети и можете да го пропуснете, но от друга страна, то ще улесни работата Ви и ще гарантира далеч по-добър резултат. Основната му идея е да уеднакви попивната способност на повърхностите, да осигури добро слепване на тапета към стената и да заздрави мазилката, ако е започнала да се напуква.

Лепене на тапети – стъпка по стъпка

Стъпка 1 – Подготовка на стените

В самото начало е от изключителна важност да се уверите, че стените, върху които ще работите са чисти, сухи и гладки. Ако е необходимо, загладете с шкурка, след което премахнете праха с влажен парцали и изчакайте да изсъхне добре. Спрете електричеството в жилището и демонтирайте панелите на контакти и ключове в стаята, които биха затруднили поставянето на тапетите.

Ако сте решили да грундирате, можете да го направите върху вече чистите и сухи стени. Щом грундът изсъхне напълно, можете да преминете към залепването на тапетите.

Стъпка 2 – Подготовка на тапетите и лепилото

За да се справите с подготовката на лепилото, прочете внимателно инструкциите върху опаковката и следвайте прецизно всяка от тях. Не си позволявайте да го правите по-рядко или по-гъсто спрямо Вашата преценка, защото това може да доведе до неудовлетворяващ резултат. Консултантите в магазина за тапети знаят коя е подходящата консистенция спрямо модела, който сте избрали, и съвсем спокойно може да се посъветвате с тях.

След като сте подготвили лепилото, начертайте възможно най-близо до ъгъла на стаята, права линия, която да служи за маркер за полагането на първия лист. С помощта на ролетката премерете стената от тавана до пода. Към тази височина прибавете 10 cm аванс за коригиране на евентуални грешки. На такава дължина режете тапетите (например ако сте измерили стената 2.40 m, режете тапета на 2.50 m).

Използвайте ролетката, за да измерите необходимата дължина, а с резеца и линията изрежете тапета под прав ъгъл.

Стъпка 3 – Лепене на тапети

Самото лепене на тапетите започва с намазването с лепилo на вътрешната страна на отрязаното парче тапет. Важно е да изчакате малко, за да може лепилото да попие по него. След това внимателно залепете листа тапет на стената като внимавате краят му да върви по предварително начертаната линия, за да бъде идеално прав.

Залепването на тапета започва от тавана и върви към пода като не се залепва точно ъгъла на стената, а малко върху него. Дайте си аванс от 10 cm, чийто излишък след това съвсем лесно може да отстраните с макетен нож. Това е доста добра техника особено ако стената Ви не е идеално права. След това притиснете тапета на мястото му като се движите от центъра към ръбовете.

След като сте притиснали тапета, с помощта на шпаклата за или мека кърпа внимателно премахнете образувалите се балончета въздух, движейки се от центъра навън. За финал отстранете излишния тапет отгоре и отдолу с резеца.

Повтаряjте описаните стъпки, докато облепите цялата стая.

За подготовката на този материал, използвахме информация от domigradina.com.

Източник на снимковия материал:canva.com