Тенденциите при мебелите за 2023 г. ни връщат в миналото и ни карат да експериментираме с ярки цветове и извити линии

18.03.2023 г.7 мин.

Мебелите са елементът, който преобръща цялата визия на помещението. Изборът им често е строго индивидуален и някои неща, които харесват на Вас може би няма да се харесат на някой друг, или обратното. Въпреки това и при мебелите има мода и тенденции, а развитието им буди интерес и вдъхновение у много хора, на които им предстои да обзаведат дома си. Мотиви от 30-те, 50-те и 70-те години на миналия век, извити силуети и смели тонове, това са само част от акцентите, които ни носи 2023 г. Повече по темата прочетете в следващите редове.

Устойчивост и мебели

Екологичността и устойчивостта се превръщат във все по-водещ фактор при избора на мебели. Естественото дърво и естествените влакна са предпочитани, а материали като бамбук, корк, ратан и тръстика, камък, теракота (глина), коноп и тъкани треви се превръщат в избор на много хора.

Естествените материали провокират и тенденцията за по-семпъл и изчистен дизайн и по-уютни, приглушени цветове.

Комфортът като смисъл на дизайна

Противно на очакванията, през последните години хората прекарват все повече време у дома. Именно поради тази причина уютът и комфортът са водещи при търсенето на подходящите мебели. Искаме да се настаним удобно, да прекараме цял ден върху стола пред бюрото, без да ни боли гърбът и без да се схванем, но и без да жертваме стила и естетиката. Всъщност тази тенденция измежду потребителите налага нов подход в работата на дизайнерите. Все по-често биват проектирани мебели, при които удобството е водещата линия, но комфортът не е за сметка на естетиката.

Винтиджът продължава да е на мода

Винтидж мебелите се оказват едни от най-предпочитаните сред потребителите, а това от своя страна вдъхновява създаването на нови мебели с такъв дизайн. Историята, които този тип мебели носят със себе си, позволява вплитането на различни поколения, придавайки автентичност, характер и оригиналност на един нов дом. Често се оказва, че чарът, който търсите, всъщност можете да откриете в дома на баба.

Не по-малко важно е, че винтидж мебелите са доста съвместими с тенденцията за устойчивост. Освен че са бюджетна опция, те прекъсват порочния бърз цикъл на производство и изхвърляне.

Тенденцията за ръчно изработени мебели

Търсенето на ръчно изработените мебелите е една от тези тенденции, които периодично „заглъхват“, а след това се събуждат отново. 2023 г. носи със себе си именно интерес към ръчната изработка. Основната причина за това е, че все повече хора желаят да имат у дома нещо автентично и изработено специално за тях. От друга страна, по този начин малките производители също биват подкрепени, а трудът им – оценен. 

Заоблени линии през 2023 г.

Все по-често срещаните архитектурни елементи като извити стени, сводести врати и арки са перфектната хармония с тенденцията за заоблени форми и плавни линии при мебелите. Скулптурираните силуети са фокусирани върху комфорта и ергономичността. Този тип мебели омекотяват пространството и го правят по-приветливо.

Въпреки че към момента е доста популярна, това едно от тези тенденции, които могат да се окажат по-нетрайни от други. Поради тази причина Ви съветваме, ако искате да я уважите, да заложите на по-малки и по-бюджетни мебели като стол с извита облегалка или малка масичка с неправилна, заоблена форма.

Размерът има значение

Масивните мебели се връщат на мода. Все по-често се забелязва тенденцията за обзавеждане с големи секции, шкафове и ъглови дивани. Счита се че тази тенденция идва като отзвук на дългата изолация, през която преминахме през изминалите няколко години като този тип мебели събират много хора, улесняват подреждането и съхранението и отварят отново път към домовете ни.

Ратан и ракита

Ратанът и ракитата напоследък се превръщат в идеалното средство за обогатяване и текстуриране на мебелите. Все по-често ги виждаме като вложки във вратите върху челата на чекмеджетата или като облицовка на стените им панели.

Кадифе и букле

Текстилът винаги е бил неизменна част от мебелите. Плюшените текстури като кадифето напоследък са доста модерни, осигурявайки не само добър естетически вид, но също и меко, приятно усещане при докосване и сядане. От друга страна, буклето пък допринася за усещането за топлота и уют у дома.

Заражда се и тенденция към използване на взаимозаменяеми тапицерии. Не само че можете да ги сменяте според сезона, но и да внасяте промени в интериора според настроенията и хрумванията Ви.

Цветни мебели

Ярките цветове както винаги имат своите върли фенове и заклети критици. Това превръща тази тенденция в една от най-оспорваните за 2023 г. Този тип мебели Ви позволяват да експериментирате с цветове, шарки и уникални детайли, които създават акцент в дома Ви и придават въздействие, дълбочина и жизненост на интериора. 

От друга страна властващото от години светло дърво все повече отстъпва на тъмното. Ореховите нюанси внасят елегантност и носталгична нотка в интериора. Шоколадовите и карамелените тонове показват една нова страна на кафявото, което придава топлина и приветливост на дома Ви.

За да подготвим този материал използвахме информация от блога на e-maistor.com.

Източник на снимковия материал: canva.com